برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا تنها مصرف دارو کافی نیست، بلکه در مواقع سرماخوردگی و آنفولانزا باید به برنامه غذایی و غذاهای مصرفی خود نگاه ویژهای داشته باشید.
برنامه غذایی بعد از ابتلا به سرماخوردگی
غذای سرماخوردگی یا بهتر است بگوییم تغذیه مفید برای فرد مبتلا به آنفولانزا و گرفتگی بینی باید محتویاتی داشته باشد که بدن را برای رفع این مشکل تقویت کند. معمولا افراد مبتلا به سرما خوردگی اشتهای غذا خوردن ندارند اما با این حال برخی از غذاها ممکن است که به روند بهبودی کمک بسزایی کنند .خوردن غذای مغذی و نوشیدن مایعات فراوان میتواند مواد لازم و ضروری را برای بدن فراهم کند و آن را هیدراته نگه دارد و این گونه سرعت روند بهبودی را افزایش دهد.
کدام مواد غذایی میتوانند به بهبود سرماخوردگی کمک کنند ؟
تحقیقات پزشکی اثبات کرده اند که غذاهای زیر میتوانند علائم سرماخوردگی را کاهش دهند :
1. سوپ مرغ :
خوردن سوپ مرغ میتواند به رفع احتقان بینی و باز شدن مجاری هوا کمک کند و علائم بیماری در دستگاه تنفسی را تسکین دهد. سایر سوپها مانند ؛ سوپسبزیجات نیز ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند. سوپها علاوه بر مغذی بودن ، هضم آسان دارند و به راحتی آماده میشوند و از آن جایی که حاوی آب هستند به تقویت و هیدراته ماندن بدن کمک خواهند کرد.
2. سیر :
سیر دارای خاصیت ضد ویروسی و ضد میکروبی است و میتواند به سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونت سرماخوردگی کمک کند ، بنابراین حتماً سیر را به فراوانی در وعدههای غذاییتان بگنجانید.
3. غذاهای حاوی ویتامین C :
میوهها و سبزیجات سرشار از ویتامین C هستند و از سیستم ایمنی بدن حمایت میکنند.
برخی مواد غذایی سرشار از ویتامین C ، عبارتند از :
میوهها و سبزیجاتی که حاوی ویتامین C هستند ، همچنین منبع خوبی از فلانوئیدها میباشند که فواید بسیاری برای سلامتی خواهند داشت و همچنین به کاهش خطر عفونت دستگاه تنفسی کمک میکنند.
برخی مواد غذایی سرشار از ویتامین C و فلانوئیدها همراه با یکدیگر ، عبارتند از :
- سایر مرکبات مانند :لیموها
- توتهای قرمز یا آبی
- انگور قرمز یا بنفش
- بروکلی خام
- سبزیجات با برگ سبز تیره
4. زنجبیل :
یکی از مواد غذایی توصیه شده طب سنتی در زمان سرماخوردگی زنجبیلاست ؛ زنجبیلمیتواند به تسکین هرگونه حالت تهوع همراه با سرماخوردگی کمک کند زیرا به روند هضم کمک میکند و تخلیه معده را آسان خواهد کرد. زنجبیل را میتوانید به صورت خرد شده به سوپها ، خورشتها وسایر وعدههای غذایی تان بیفزایید و یا به چایهای گیاهی ، همراه با عسل و لیمو اضافه کنید و بنوشید.
5. سبزیجات :
سبزیجات برگ دار ، دارای فیبر بسیاری هستند که به هضم غذا کمک میکنند. همچنین حاوی ویتامین C ، آهن و اسید فولیک است که به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند و دارای خواص ضد باکتری و ضد التهابی است که در روند بهبود سرماخوردگی موثر است که کلم و اسفناج از این نوع سبزیجات هستند.
6. جو دو سر :
جو دوسر یک منبع عالی از پروبیوتیک فیبر است که میتواند به تغذیه باکتریهای سالم بدن کمک کند و ترکیب آن با موز ، پتاسیم را نیز برای بدن فراهم میکند و برای تسکین تب ، اسهال و استفراغ ناشی از سرماخوردگی عالی است.
7. غذاهای بی مزه:
سرما خوردگی ممکن است باعث حالت تهوع شود و خوردن غذاهای غنی این شرایط را تشدید میکنند ،بنابراین مواد غذایی مانند: نان تست یا برنج قهوه ای راحت تر خورده میشوند. مصرف نان تست و برنج قهوه ای با سوپ و غذاهای ساده حاوی سبزیجات میتواند ، ویتامینها و مواد معدنی کافی و لازم را برای بدن فراهم کند.
8. ماست :
خوردن ماست حاوی باکتریهای زنده میتواند به مقابله با سرماخوردگی کمک کند و همچنین منبع خوبی از پروتئین است. نکته :توجه داشته باشید که در برخی افراد ، لبنیات باعث افزایش تولید مخاط خواهد شد که به طور موقت علائم سرماخوردگی را بدتر میکند.
9. مصرف مایعات :
هیدراته ماندن یکی از مهم ترین کارهایی است که شخص میتواند برای مقابله بدن خود با سرماخوردگی انجام دهد.
برخی مایعات مفید عبارتند از:
- آب :کلیهها از آب برای شستشو و دفع مواد زاید بدن استفاده مینمایند. نوشیدن مقدار زیادی آب به بهبودی سریع کمک میکند.
- آب نارگیل :آب نارگیل سرشار از پتاسیم و سدیم کلرید است . نوشیدن آب نارگیل جایگزین خوبی برای الکترولیتهایی است که از طریق تعریق ، استفراغ یا اسهالاز بدن دفع شده اند.
- آب گرم همراه با عسل، لیمو و زنجبیل :این نوشیدنی برای کمک به سرماخوردگی عالی است.
10. پیاز و تره فرنگی :
این دو ماده برای کمک به سلولهای کشنده طبیعی مهاجمان و ویروس سرماخوردگی عالی هستند.
11. عسل :
از آن جا که در دوران سرماخوردگی گلو میگیرد ، بهترین ماده برای تسکین آن عسلاست زیرا با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی خود به مبارزه با عفونتها ، ویروسها و باکتریها و قارچها کمک میکند.
12. کفیر:
کفیر حاوی پروبیوتیکهایی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و از آن جایی که پروتئین بیشتری نسبت به ماستو شیر دارد ، هضم آن آسان تر خواهد بود و در کل به تسکین علائم سرماخوردگی کمک خواهد کرد و از بدتر شدن آن پیشگیری میکند.
13. غذاهای سرشار از سلنیوم :
وجود میزان کافی از سلنیوم در بدن ، تولید سیتوکینها را افزایش میدهد و همین امر موجب از بین رفتن ویروس سرماخوردگی خواهد شد.
برخی خوراکیهای منبع سلنیوم عبارتند از :
- آجیل
- ماهی تن
- صدف
- قارچ
از آن جایی که قارچها منبع غنی از ویتامین D هستند ، خاصیت ضد ویروسی دارند و به مقابله با عفونتها کمک میکنند. پلی ساکاریدهای موجود در قارچ از ترکیباتی هستند که سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت خواهند کرد.
14. کربوهیدراتها :
کربوهیدرات به مقابله با اختلال در عملکرد سیستم ایمنی و پاسخهای التهابی ناشی از سرماخوردگی کمک میکنند.
15. ماهی چرب :
ماهیهای چرب ، مانند ماهی سالمون سرشار از ویتامین D هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند و علائم سرماخوردگی را تا حد زیادی کاهش میدهند.
16. غذاهای سرشار از زینک :
زنیک یکی از موثرترینها برای درمان سرماخوردگی است. مطالعات جدید حاکی از آن است که مصرف زینکدر شروع سرماخوردگی میتواند مدت آن را کوتاه کند و حتی به یک روز برساند و مصرف قرصهای حاوی زینکبه صورت روزانه نیز شدت آن را کاهش میدهد. که کدو تنبل و نخود ها منبع خوبی از زنیک میباشند.
17. گوجه فرنگی :
اگر گیاهخوار هستید ،سوپ گوجه فرنگی یک جایگزین عالی برای سوپ مرغ است. گوجه سرشار از آنتی اکسیدان است که باعث کاهش علائم سرماخوردگی و افزایش روند بهبود خواهد شد.
18. شکلات تلخ :
شکلات تلخ حاوی آلکالوئیدی به نام توبرومین است که به کاهش التهاب ناشی از سرماخوردگی کمک میکند.
19. رازیانه :
طبق مطالعات انجام شده روغن رازیانه به دلیل خواص ضدویروسی که دارد میتواند به درمان سرماخوردگی کمک کند.
برخی مواد غذایی که باید در درون سرماخوردگی از خوردن آنها اجتناب کرد :
برخی از غذاها و نوشیدنیها ممکن است روند بهبودی سرماخوردگی را کُند کنند ، که عبارتند از :
1. غذاهایی که لبههای سفت دارند :
کراکرها و غذاهای برشته میتوانند باعث خش افتادن گلو شوند و سوزش آن را بدتر کنند.
2. غذاهای فرآوری شده :
این غذاها ممکن است حاوی مقدار زیادی نمک باشند که باعث کم شدن آب بدن و قند میشوند که این امر التهاب بدن را افزایش خواهد داد.
3. غذاهای چرب و روغنی :
هضم شدن این غذاها بسیار کند است.
4. لبنیات :
لاکتوز، یکی از ترکیبات لبنیات است که هضم را دشوار میکند و باعث ایجاد یا تشدید حالت تهوع ناشی از سرماخوردگی نیز خواهد شد.