زمان مطالعه : 6 دقیقه
برخی از مواد غذایی دارای طبع سرد و برخی دیگر دارای طبع گرم هستند شناخت این طبعها و همچنین طبع بدن خود میتوانید تعادلی خوب را در بدن خود ایجاد کنید.
اصطلاح سردیکردن در چه مواقعی به کار میرود
برخی از افراد با مصرف مواد غذاییدارای طبع سرد دچار دل درد، دل پیچه و تهوع میشوند و اصطلاحا سردی میکنند . این علائم بیشتر در فصل بهار و تابستان با خوردن میوههایی با طبع سرد برای افراد به وجود میآید . در این بخش از سلامت نمناکشما را با مواد غذاییکه طبع سردی دارند و ممکن است با خوردن آنها سردی کنید ، معرفی میکنیم و به شما میگوییم که این مواد غذاییرا با چه چیزی مصرف کنید که دچار علائم سردی نشوید .
علت سردی کردن چیست و سردی کردن با خوردن کدام مواد غذایی رخ میدهد ؟
انواع لبنیات
لبنیات مانند پنیرتازه، خامه، دوغ، سرشیر، شیر پاستوریزه و ماستمعمولی به جز پنیرکهنه، شیر محلی تازه، کره و ماست چکیدهطبع سرد و تر دارند .
طبع کشکو قره قروت سرد و خشک است .
چطور از سردی کردن پس از مصرف لبنیات در امان بمانید ؟
اگر با خوردن لبنیات دچار سردی میشوید ، آنها را با مصلحشان مصرف کنید.
- پنیر تازه را با گردو، آویشنیا نعناعخشک مصرف کنید.
- خامه، سرشیر و شیر پاستوریزه را با عسلبخورید.
- کشک را با سیر، نعناع خشک و پونهکوهی مصرف نمایید.
- دوغ یا ماستخود را با نعناع، آویشن ، سیر، کاکوتی، سیاه دانهیا پونهمخلوط کرده و آن را همراه با زیتون میل نمایید.
- مصلح قره قروت نیز انواع فلفل، سیاه دانه یا زیرهاست.
میوهها و دانههای سرد و تر:
- اسفناج
- آلو
- انار
- باقلا
- بالنگ
- بامیه خرفه
- زردآلو
- کدو حلوایی هلو
- شفتالو
- شلیل
- کیوی
میوه و دانههای سرد و خشک:
- ارزن
- ازگیل
- انار ترش
- تمبر هندی
- جو
- ذرت
- ریواس
- زرشک
- سرکه
- سنجد
- شاه بلوط
- گشنیز
- لیمو امانی
- لیمو ترش
- لیمو شیرین
- ماش
- نارنج
- آلبالو
- زالزالک
- زغال اخته
بین میوههای پرمصرف، گیلاسو گلابیدارای مزاج گرم و تر هستند.
چطور از سردی کردن پس از مصرف میوههای سرد در امان بمانید ؟
بهترین مصلح برای این میوههای سرد عسلاست.
شما میتوانید شفتالو و هلورا با مربای زنجبیلمصرف نمایید.
آیا انواع توتها طبع گرمیدارند ؟
طبع توتها با یکدیگر فرق دارد . در میان توتها توتهای سفید طبع گرم و تر دارند اما :
تمشک و شاه توت، دارای طبع سرد و خشک هستند.
طبع توت فرنگیسرد و تر است.
چطور از سردی کردن پس از مصرف توتها در امان بمانید ؟
برای متعادل نمودن طبع سرد تمشک، توت فرنگی و شاه توت ، آنها را با عسلمصرف کنید .
وضعیت مزاجی ریشههای مختلف
همه ریشهها مانند پیاز، سیر، موسیرو هویجدارای طبع گرم میباشند اما سیب زمینیتنها ریشه پرمصرف است که طبع آن سرد و تر، است.
اگر با خوردن سیب زمینی دچار دل درد شدید و سردی تان شد ، سیبزمینی را با مصلحهایش مانند دارچین، زنجبیلو آویشن مصرف کنید.
آیا طبع خیارو گوجه فرنگیسرد است ؟
بسیاری از افراد با خوردن خیارو گوجه دچار دل درد میشوند ، علت این امر آن است که طبع خیاربوتهای سرد و تر ، طبع گوجه فرنگی هم سرد و تر است .
چطور از سردی کردن پس از مصرف سالاد شیرازیدر امان بمانید ؟
همانطور که گفتیم هم طبع خیار و هم طبع گوجه سرد و تر است . برای در امان ماندن از سردی مصرف گوجه و خیار و دچار دل درد نشدن میتوانید :
خیار بوتهای را با نمک، رازیانه، مویز، عسل یا زیرهبخورید و یا از خیار چنبر به جای آن استفاده کنید زیرا طبع خیار چنبر، گرم و تر است .برای تعدیل سردی طبع خیار میتوانید پوست آن را بکنید .
برای متعادل کردن طبع گوجه فرنگی نیز میتوانید آن را با روغن زیتونمیل کنید.
برای تعدیل سردی طبع سالاد شیرازی حتما به آن مقداری پیاز، نمک، روغن زیتون و زیرهاضافه کنید.
طبع هندوانهو کدو را چگونه تعدیل کنیم ؟
طالبی، خربزه، گرمک و حتی بادمجانطبع گرمیدارند اما در میان این صیفی جات طبع هندوانه و کدو سرد و تر است.
بهتر است برای متعادل کردن طبع هندوانه آن را همراه با عسل میل کنید.
بهترین مصلح برای کدو نیز ، زیره، نعناع، روغن زیتون، فلفل، خردل، آبغورهو نمکاست .
طبع گوشتها
طبع گوشت بز، ماهی، سیرابیو قلوه سرد است . مزاج ماهی سرد و تر است و برخی از افراد با خوردن این مواد غذایی سردی میکنند و دل درد میگیرند .
برخلاف باور عموم طبع گوشت گوساله گرم و تر است اما اگر با خوردن این نوع گوشت دل درد میگیرید، همراه این غذا گشنیز، سماقو مرزهنیز مصرف نمایید.
طبع گوشتهای سرد را چگونه تعدیل کنیم ؟
ماهی را با روغن کنجدیا روغن بادامشیرین بپزید و همراه آن زنجبیل، آویشن و ادویههای گرم مثل فلفلمصرف نمایید.
همراه با سیرابیمیتوانید گلپر، سرکه، مرزه، دارچینو زنجبیلمصرف نمایید.
برای تعدیل طبع سرد قلوه روغن زیتون، نمک، فلفل، دارچینو زیره به آن بیافزایید و آن را کباب کنید.
از بهترین مصلحهای گوشت بزنیز نمک، فلفل، پیاز، دارچین، زیره و خرمامیباشد.
ارتباط مزاج افراد با سن و جنس آنان
مزاج افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است . سن، جنس، خصوصیات جسمیو فصل، روی مزاج تاثیر دارد .
مزاج آقایان گرم تر از مزاج خانمهاست.
افراد از سن یک سالگی تا 30 سالگی، بیشتر مزاج گرمیو تر دارند.
از 30 تا 35 سالگی، سن گرمیو خشکی نام دارد.
از 35 تا 60 سالگی، افراد بیشتر دارای مزاج سرد و خشک هستند.
افراد 60 سال به بالا نیز دارای مزاج سرد و تر میباشند.
مصرف غذاهای طبع گرم برای چه افرادی مناسب است؟
افرادی که پس از خوردن یا نوشیدن خوراکیهایی با طبع سرد، دچار نفخ، کمبود انرژی، درد در مفاصل، ورم ، احتباس مایعات ، اسهال، درد معدهمیشوند بهتر است از غذاهای دارای طبع گرم استفاده کنند . مصرف غذاهای طبع گرم سبب افزایش انرژی، گردش خون، دفع اندامها، گرم کردن و بهبود سردی بدن میشود . چنانچه در مطلب کاملی در بخش سلامت تغذیه در نمناک پیش از این گفتیم غذاهای دارای طبع گرم عبارتند از :
غذاهای با طبع گرم
- قیمه
- سبزی پلو
- مرصع پلو
- شیرین پلو
- دم پختک
- حلیمگندم
- آش شعله قلم کار
- اشکنه
- آبگوشت
- نخود آب
- سمنو
- کاچی
- کباب کوبیده
- کباب برگ
- بریانی
- کوفته ریزه
- فلافلنخود
- تاس کباب
- دلمهبادنجان
- کوکو سبزی
- حلوا
- سبزی پلو
- شامی
- کله جوش
- خوراک لوبیا قرمز
- بستنی سنتی
- سوهان
- نیمروی پیاز تخم مرغ
- فسنجان بادام
- خوراک کنگر
لبنیات
- ماست چکیده
- شیر تازه گار محلی و شیر گوسفند
- کره
صیفی جات
- خیار چنبر
- طالبی
- گرمک و خربزه
میوههایی با طبع گرم و تر
- آناناس
- انجیر تازه و خشک شده
- انگور
- خرما
- سیبهای شیرین
- قیسی
- موز
- گلابی
- بالنگ
- مویز
- گیلاس
- انواع توتها و کشمشها
ریشههای دارای طبع گرم
- زردک
- سیب زمینی ترش
- هویج
- شلغم و انواع تربها
سبزیهای دارای طبع گرم
- شبدر
- ترب و تربچه
حبوبات دارای طبع گرم
- انواع لوبیا
- گندم
گوشتهای دارای طبع گرم
- پاچه
- گوشت گوسفندی
- مرغ محلی
- زبان و چشم
- میگو
- جگر سیاه و سفید
- بوقلمون
مغزهای گیاهی دارای طبع گرم
- بادام درختی شیرین
- تخم خربزه
- کنجد
- تخم طالبی
- بادام زمینی